Monday, February 15, 2010

PERTUNANGAN

MAJLIS PERTUNANGAN MAS INDAH ISMAIL DENGAN FARAH
KAMPUNG CHANGKAT CERMIN, AIR TAWAR
PERAK.

Anak saudara saya, MAS INDAH (anak aruah abang saya yang telah meninggal 2 tahun lepas) melangsungkan pertunangannya dengan FARAH hari ini 15 Feb,2010. Ramailah berkumpul di rumah saya untuk ke Majlis tersebut. Maklumlah di usia begini kita sudah perlu menjadi orang tua pula, menjalankan tugas2 adat untuk keluarga sendiri.

Majlis bertunang bagi orang Perak tidak perlu membawa hadiah atau persalinan. Pihak lelaki hanya perlu membawa tepak sireh, cincin pertunangan dan di sertai dengan manisan dan kuih-kiuh tradisi. Bilangan dulang biasanya ganjil. Selalunya 5,7,9 atau 11 dari pihak lelaki. Bilangan bekas ini tidak dihadkan , terpulanglah kepada keluarga masing2 dan persetujuan bersama.

Pihak perempuan pula membalasnya lebih daripada apa yang dibawa oleh pihak lelaki. Jika pihak lelaki membawa 7 bekas, maka akan dibalas dengan 9 dulang oleh pihak perempuan.

Selalunya hantaran seperti persalinan pakaian dan alat solek dibawa semasa Majlis Kahwin atau langsungnya nanti.
Inilah dia penghulu MAJLIS, iaitu SIREH JUNJUNG. Orang di sebelah selatan seperti Selangor, Negeri Sembilan dll menggunakan sireh junjung . Negeri Perak pula menggunakan TEPAK SIREH BALDU BERTEKAT BENANG EMAS.


Cincin merupakan perkara yang wajib ada semasa majlis pertunangan. Kali ini dibawa 2 bentuk cincin, iaitu cincin risik atau cincin tanya bersama2 dengan cincin pertunangan. Kedua-duanya CINCIN BELAH ROTAN . Cincin belah rotan hanya emas sahaja tanpa batu permata. Orang tua-tua lebih suka kepada cincin belah rotan di bandingkan dengan orang sekarang yang lebih berminat dengan cincin permata berlian.


Diantara buah tangan yang dibawa oleh pihak lelaki... KEK PERTEMUAN... namanya yang dibuat sendiri oleh kakak kepada anak teruna. Pandai MAS AYU membuat kek orang Sarawak yer....

Ini pula jurucakap bagi pihak lelaki, Tn Hj Osman Musa, bersama abang Harman.


Kelihatan bapa anak gadis sedang memberikan tumpuan terhadap apa yang dirundingkan oleh jurucakap (berbaju hitam ) yang sedang memegang tepak sireh. Orang Perak menggunakan tepak sireh bertekat benang emas bagi upacara meminang dan bertunang.

Pihak lelaki pula membawa sireh junjung. Mengikut orang Selangor (ibu anak teruna orang Kajang).Kakak ipar saya Pn Nyarose Abu Samah menyarungkan cincin belah rotan (cincin pertunangan) ke jari manis kanan Farah (bakal menantu) di atas pelamin.

Tengok tu.... comelnya cucu saudara saya...namanya Mohd Danish Haikal...(anak Mas Ayu)
No comments:

Post a Comment